Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Χημεία και Γεωργία (1)

Καθώς ο πληθυσμός της γής αυξάνει με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν υπάρχει μία διαρκώς διογκούμενη πίεση για μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας της γής ήταν και είναι αδύνατο να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται η λεγόμενη εντατική καλλιέργεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής χρησιμοποιώντας σε μεγάλη κλίμακα:
  • νέα μηχανήματα
  • συνθετικά λιπάσματα για την παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών σε φυτά (καλλιέργειες)
  • μυκητοκτόνα για την αποτελεσματική καταπολέμηση ασθενειών
  • παρασιτοκτόνα για την καταπολέμηση παρασίτων

Συνθετικό Λίπασμα

Η χρήση χημικών στην εντατική καλλιέργεια όπως φαίνεται και παραπάνω είναι εκτενής καθώς χρησιμοποιούνται είτε ως λιπάσματα είτε ως προιόντα για την καταπολέμηση ασθενειών σε αντίθεση με την παραδοσιακή γεωργία όπου δεν είναι απαραίτητα. Η λίπανση για παράδειγμα στην παραδοσιακή γεωργία προέρχεται κυρίως από την αποσύνθεση των φύλλων και των φυτών με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η χρησιμοποίηση όμως για δεκαετίες εντατικής καλλιέργειας (και μονοκαλλιέργειας) έχει επηρεάσει το έδαφος στερώντας το από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την ανάγκη χρήσης των πρόσθετων συνθετικών συστατικών. Επιπλέον, η μονοκαλλιέργεια κάνει τα φυτά ευάλλωτα σε ασθένειες, έντομα και παράσιτα. Χωρίς την ορθολογιστική χρήση χημικών οι περισσότερες καλλιέργειες θα καταστρέφονταν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις βασικών τροφίμων.

Εντομα επιτίθενται σε καλλιέργεια

Λιπάσματα:
 Τα λιπάσματα παρέχουν στο έδαφος, όταν χρησιμοποιούνται στις ενδεδειγμένες ποσότητες, τις ιδανικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών (π.χ. άζωτο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ανάπτυξη της κάθε καλλιέργειας. Οταν όμως χρησιμοποιούνται σε ποσότητες παραπάνω απο τις κανονικές (και δυστυχώς αυτό γίνεται τακτικά) ένα μέρος τους καταλήγει στα επίγεια και υπόγεια νερά με αποτέλεσμα να παρατηρείται μόλυνση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα η υπερβολική χρήση φωσφορικών λιπασμάτων σε καλλιέργειες δημιουργεί τελικά ψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών σε νερά κυρίως λιμνών και ποταμών με αποτέλεσμα την γιγάντωση φυτών, φυκιών και άλγης (το φαινόμενο ονομάζεται ευτροφισμός). Καθώς αυτά αφαιρούν οξυγόνο απο το νερό προκαλούν τον θάνατο σε ψάρια και σε άλλους οργανισμούς. 


Ευτροφισμός που παρατηρείται σε ποτάμι

Αγροχημικά Προιόντα:

Τα χημικά προιόντα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση παρασίτων και ζιζανίων. Οταν τοποθετούνται στις ενδεδειγμένες ποσότητες και στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης του φυτού δεν αφήνουν επιβλαβή υπολλείματα στο στάδιο συλλογής των καρπών. Οταν όμως γίνεται λάθος εφαρμογή τους (υπερβολικές ποσότητες ή κανονικές ποσότητες σε λάθος στάδιο ανάπτυξης του φυτού) τότε ενδέχεται να βρίσκονται υπολλείματά τους και στους συλλεχθέντες καρπούς καθώς και στο έδαφος και στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου